×

Probiotiká a imunitný systém

Probiotiká a imunitný systém

Ako tieto „dobré baktérie“ podporujú naše zdravie

V posledných rokoch sa probiotiká stali stredobodom záujmu nielen v oblasti tráviaceho zdravia, ale aj v kontexte imunitného systému. Tento článok skúma, ako ovplyvňujú imunitný systém, a analyzuje ich potenciál v prevencii a liečbe rôznych infekcií, ako aj v možnej úlohe v boji proti autoimunitným ochoreniam a alergiám.

Posilnenie imunitného systému probiotikami

Imunitný systém je náš hlavný obranný mechanizmus proti infekciám a chorobám. Probiotiká, ktoré sú prirodzenou súčasťou črevnej mikroflóry, majú priamy vplyv na posilnenie imunitného systému. Tieto „dobré baktérie“ pomáhajú:

  1. Modulácia imunitnej odpovede: probiotiká interagujú s imunitnými bunkami črevnej sliznice, čím stimulujú správnu imunitnú odpoveď. Pomáhajú tým udržiavať rovnováhu medzi prozápalovými a protizápalovými signálmi v tele.
  2. Prevencia infekcií: zvyšujú produkciu antimikrobiálnych látok, ako sú defenzíny, ktoré pomáhajú chrániť telo pred patogénnymi mikroorganizmami. Tiež konkurujú s patogénnymi baktériami o miesta na črevnej sliznici, čím zabraňujú ich usadeniu a rozmnožovaniu.
  3. Podpora výroby protilátok: niektoré kmene probiotík môžu stimulovať produkciu protilátok, čím zvyšujú schopnosť tela bojovať proti infekčným agens.

Probiotiká a ich úloha v boji proti autoimunitným ochoreniam a alergiám

Rovnováha črevnej mikroflóry má kľúčový význam pri regulácii imunitného systému a môže pomôcť pri prevencii autoimunitných ochorení a alergií.



Ďalšie účinky:

  1. Znižovanie zápalov: môžu pomáhať znižovať systémové zápalové reakcie, ktoré sú typické pre autoimunitné ochorenia.
  2. Prevencia alergických reakcií: tieto baktérie môžu modulovať odpoveď imunitného systému na alergény a znižovať príznaky alergií.

Záver

Probiotiká sú významným prínosom pre imunitný systém. Ich pravidelné užívanie môže pomôcť chrániť telo pred infekciami, znižovať riziko vzniku autoimunitných ochorení a alergií, a celkovo posilňovať imunitnú funkciu.

Komplexný balíček tabliet, s obsahom viac ako 33 miliardami účinných baktérií v dennej dávke si môžete kúpiť teraz za zvýhodnenú cenu v eshope www.nutraceutics.sk.

Share this content:

Post Comment